Hyptv Set Top Box – Huawei EC6108V8 – Alternatif

Salam sejahtera. Mungkin kini ramai yang merungut dengan langkah ke belakang mereka dengan tidak membenarkan pemasangan aplikasi lain pada box tersebut. Di sini saya kongsikan satu alternatif kepada Hyptv Set Top Box – Huawei EC6108V8 sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan modal membeli android box baharu.

Anda boleh download dan install aplikasi MEmu pada laptop atau komputer anda. Pautannya di sini >> http://www.memuplay.com/

Antara sumber untuk muat turun apps adalah apkpure. Pautannya di sini >> https://apkpure.com/

  1. Pasang aplikasi MEmu pada komputer anda
  2. Muat turun aplikasi yang anda inginkan pada komputer anda
  3. Pasang aplikasi android yang anda mahukan pada MEmu (emulator)
  4. Nikmati apa yang telah anda lakukan

Facebook Comments

16 Comments

    • Yup. Updated box no longer can delete the update urk.

      If tm push another update, it depends on the update behavior. If they want the box to be cleaned, then possible for all the installed apps to be deleted. Like what they did to remove Google related apps.

  1. Salam tuan. Sy hajat nak beli Android tv box high spec skit. Cuma dalam dilema sebab kan Hypptv native tu xde dalam mana2 app store. Dah tu native app xsama pulak dgn playtv everywhere app. Memang xde alternative ke nak intergrate port setting hypptv tu secara manual through router & app (kodi misalnya)?..kesian mak ayah xleh tngok live tv :(. Nak try elakkan guna kodi kalu bleh takut depa xreti bukak tv nnti. Thanks in advance.

    • Samalah.. Baru dpt hypptv.. Then nk terminate astrox.. Tgh memikir mcm mana nk buat tanpa ade komitmen bulanan.org ckp pleh hack hypptv atau android box… Tgh baca entri tuan satu persatu.. Stakat ni belum paham lg

  2. Salam. Tuan sy dah berjaya install aptoide. Bila install mobdro dari aptoide kuar suara ja. gambar xada.
    Dan youtube wont run without google play service

  3. Dipetik dari Low Yat Forum:

    It’s actually quite simple. You will need a keyboard and mouse. Usb or airmouse one.
    – Use the browser and go download the apk you want to install. Sites like apkpure or apkmirror work best.
    – Try to download as usual until you get the “Sorry” error.
    – On the page you’re on should be a link for failed downloads.
    – Use mouse and long click on it.
    – On the menu that appears choose Save link. You should see Starting download appear briefly on screen.
    – Now, using the keyboard hit Ctrl+J and you will get the stock droid Download Manager.
    – Wait for download to finish and click on whatever it is you downloaded.
    – A familiar app install window should appear. Rest should be self explanatory.
    Rinse and repeat.

    *Nota:
    Saya baru cuba STB Huawei yang telah diupgrade ke latest firmware oleh TM. Sudah jadi UNIFI Tv pun. Step di atas berjaya install Apkpure dan dari situ boleh install Chrome, ES Explorer dan apa sahaja yang kita mahu. Mudah betul dan mesti TM tak terfikir cara ini.

  4. Tuan, boleh cadangkan android box yang sesuai bagi pengguna STB TM sebelum ini. Apps seperti Kodi, Iflix, Netflix, Astro on the Go adalah pilihan utama untuk install.

    • Ada banyak kat pasaran tuan. Jika saya, saya akan beli yg berjenama seperti zidoo, himedia, minix, beelink or xiaomi.

      • Terima kasih tuan. Berdasarkan study dan survey di kedai2, saya buat keputusan beli MiBox. So far smooth dan mudah digunakan. Cuma iflix dan Astro On The Go kena sideload.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*