KODI – Penyelesaian Hiburan Setempat (video)

Hai, salam sejahtera. Ramai kawan2 saya bertanyakan kepada saya berkenaan KODI (sebelum ni dikenali sebagai XBMC). Di sini, saya ingin kongsikan cara2 untuk menetapkan/memasang plugin bagi memaksimakan penggunaan aplikasi ini.

Untuk pengetahuan, aplikasi ini mempunyai pelbagai versi; untuk Windows, MAC, Linux, iOS, Android etc. Info lanjut boleh diperolehi di laman KODI.

Untuk pemasangan, fail pemasang / installer boleh dimuat turun di sini atau install terus melalui playstore jika anda menggunakan peranti Android.

Di bawah, langkah2 untuk menetapkan/memasang plugin

1) Muat turun plugin pilihan anda dan masukkan ke mana2 pemacu pilihan anda

2) Lancarkan aplikasi KODI

3) Pergi ke SYSTEM dan pilih SETTING

kodi1

 

 

 

 

 

4) Pilih ADD ONS

kodi2

 

 

 

 

 

5) Kemudian INSTALL FROM ZIP

kodi3

 

 

 

 

 

6) Pilih lokasi di mana anda letakkan fail plugin tadi. Pastikan fail dalam format ZIP

kodi4

 

 

 

 

 

7) Pilih plugin pilihan untuk dipasangkan/install

kodi5

 

 

 

 

 

8) Kemudian keluar sehingga skrin di bawah dan pilih INSTALL FROM REPOSITORY

kodi6

 

 

 

 

 

9) Pilih sumber repository anda. Dalam kes saya, saya pilih MALAYSIA XMBC…

kodi7

 

 

 

 

 

10) Pilih add on yang diperlukan. Dalam kes saya, VIDEO ADD ONS

kodi8

 

 

 

 

 

11) Pilih VIDEO ADD ONS yang hendak dipasang/install

kodi9

 

 

 

 

 

12) Pilih INSTALL

kodi10

 

 

 

 

 

13) Tekan butang HOME untuk ke menu utama

kodi11

 

 

 

 

 

14) Lancarkan ADD ON anda. ENJOY!!!

kodi12

 

 

 

 

 

** sebahagian add-on pilihan saya > DOWNLOAD ADDON

** OpenSubtitle perlu login terlebih dahulu. Boleh rujuk posting di sini.

Kerja anda menjadi mudah? Anda dapat berjimat? Belanja la kopi. 🙂

RM
Personal Info

Donation Total: RM5

Facebook Comments

18 Comments

  1. salam..saya x boleh install kodi..error message..ýour device is not compatible with this version…apakah penyelesaian yang harus saya buat? terima kasih

  2. Salam Tuan

    Youtube Kids tulis No Connection

    jika nak download dkt apkmirror nak pilih yang mana

    macam mana nak buat

  3. saya try install addon tuan…tapi dia kata failed ton installed from zip file…mmg ada masalah kah

  4. Salam tuan. Kodi saya x boleh bukak dah seminggu. Nak maintenance ares pun x boleh.dia keluar :Update check failed. Ares may continue to work pls see our forum or facebook group.
    Awal2 Dapat masuk kodi tp bila klik kat video addon phoenix ke exodus ke tu xde apa2. Dia keluar perkataan working tp xda apa2 berlaku lepas tu. Hyptv dan internet berfungsi seperti biasa.

    Lepas dpt email tuan berkenaan [email protected] update. Saya dah ke kodi -> system-> setting -> add ons-> kemudian keluar
    >My addons
    >Install from repo
    >Install from zip file
    >Search
    >System.

    Saya xtau nak klik yg mana 1. tp try klik mana kat situ untuk update still x boleh. fail to update.
    Harap dpt bantu.

    • masalah ini mungkin disebabkan oleh addon server yg bermasalah atau mungkin disebabkan addon bermasalah.

      perkara ini diluar kawalan user. apa yg sy boleh cadangkan, tuan uninstall n install semula addon jika proses Update gagal. mungkin tuan boleh refer ke forum rasmi addon berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.