VPN – Bypass Quota Telco

Pasti ramai tertanya2, benarkah VPN boleh membantu bypass quota telco? Dalam kata lain, kita langgan khidmat data dari telco, 3GB untuk RM30/bulan. Bila penggunaan mencecah 1GB, khidmat data kita mungkin akan menjadi perlahan, terhenti atau akan menjadi cas per penggunaan. Ini semua tertakluk kepada terma dan syarat langganan. Sila baca. 🙂

 

Baru2 ini sy ada berborak dengan provider khidmat VPN / HTTP injector untuk bypass quota internet ni. Kesimpulan mudah yg saya dapat buat adalah, TIDAK SEMUA pengguna dapat memanfaatkan khidmat ini untuk bypass quota internet mereka. Ia tertakluk kepada terma dan syarat.

 

Untuk khidmat bypass ini, ia adalah ILLEGAL. Walau bagaimanapun, pihak provider/seller akan mengguna pakai loophole/bugs pada system telco untuk membolehkan penggunaan internet kita tidak akan mengganggu/mengurangkan quota. Dan harus diingat, bila loophole/bugs digunapakai untuk perkara ini, maka, jika telco perbaiki masalah tersebut, ia tidak lagi boleh digunakan. Tetapi selaku provider/seller, mereka akan terus mencari jalan untuk meneruskan perniagaan mereka.

 

Antara terma dan syarat ialah pakej langganan data anda perlu ada pakej ‘unlimited’ seperti unlimited social chat, unlimited music streaming dan sebagainya. Asalkan ada perkara tersebut, maka loophole/bugs yg ada akan digunapakai untuk khidmat bypass quota. Berdasarkan terma ‘unlimited’ pengguna prepaid adalah lebih bernasib baik kerana rata2 pakej data prepaid ada pakej ‘unlimited’. 😛

 

Jadi, jika anda ingin melanggan, USE AT UR OWN RISK.

 

** Alhamdulillah, provider tersebut berkongsi info secara jujur dan ikhlas, bukan hanya menjual barangan. Jika anda perlukan konsultasi berkenaan IT, boleh hubungi saya. 🙂 Mana saya tau, saya kongsi. Mana saya xtau, saya dapatkan info.

Facebook Comments

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.